The model equations for thermodynamic functions of liquid status based on volume and temperature dependence of Gruneisen coefficient are offered. Thermal components are described by the Debye’s model. Despite the perfect analogy to solid-state body the distinction in an elastic component of energy and pressures is taken into consideration when deriving the equations. The configuration entropy is embedded into thermodynamic functions of liquid. It describes a disorderliness measure of liquid and results in the final values of the entropy when temperature formally amounts to zero. The melting curve as the boundary between phases is constructed.
В работе предложена модификация малопараметрического уравнения состояния твердого тела для учета термодинамических функций жидкой фазы. Несмотря на полную аналогию с твердым телом, при выводе уравнений принято во внимание различие в упругих (холодных) составляющих энергии и давления. В термодинамические функции жидкости введена конфигурационная энтропия, характеризующая меру ее разупорядоченности и приводящая к конечным значениям энтропии при формальном достижении нулевых температур. Построена кривая плавления как граница между фазами с соответствующими уравнениями состояния.